Znajdź równanie prostej...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ZioX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 20 lut 2008, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 12 razy

Znajdź równanie prostej...

Post autor: ZioX »

Promień świetlny wysłany z punktu A=(5,9) odbija się od osi OX w punkcie B=(2,0), a następnie odbija się od osi OY. Znajdź równanie prostej, po której porusza się promień po odbiciu od osi OY.
Odrazu mówię, że do tego, że a=3 doszedłem, tylko b mi nie wychodzi takie jak powinno.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Znajdź równanie prostej...

Post autor: mol_ksiazkowy »

hm , b=6 z podobienstwa stosownych trojkatow...czyz nie..?
ZioX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 20 lut 2008, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 12 razy

Znajdź równanie prostej...

Post autor: ZioX »

Mógłbyś to szerzej wyjaśnić? Bo wynik 6 to akurat znam... tylko nie wiem jak do tego dojść...
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Znajdź równanie prostej...

Post autor: JankoS »

Punkty (0,b) i (4,b ) są symetryczne względem x=2, a ten ostatni (punkt) należy do pierwszego odcinka toru promienia.
ODPOWIEDZ