Plaszczyzna przechodzaca przez punkt w polowie wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mrc87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 17 lis 2007, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy

Plaszczyzna przechodzaca przez punkt w polowie wektora

Post autor: mrc87 »

Znaleźć równanie płaszczyzny prostopadłej do odcinka o końcach (1,6,0) oraz (5,4,-8) przechodzącej przez jego środek.

Powinno wyjsc 2x-y-4z-17=0
a wychodzi mi 2x-y-4z-21=0

pomnozylem wektor o koncach jak prosta razy 1/2 i uznalem wspolrzedne tego pomniejszonego wektora za wspolrzedne punktu w polowie odcinka
W czym tkwi problem?
ziggurad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Plaszczyzna przechodzaca przez punkt w polowie wektora

Post autor: ziggurad »

Wektor: [4;-2;-8]
Środek odcinka: (3;5;-4)
I prosta:
\(\displaystyle{ A(x-x_0)+B(y-y_0)+C(z-z_0)=0\\
4(x-3)-2(y-5)-8(z+4)=0 / (:2)\\
2x-6-y+5-4z-16=0\\
2x-y-4z-17}\)


Zapewne głupi rachunkowy błąd
Pozdro
ODPOWIEDZ