Dla jakich wartości k punkty A, B i C są niewspółliniowe jeśli:
|AB| = 3k - 1
|BC| = 4
|AC| = k
Jest tu ktoś kto mógłby mi pomóc?
Odległości punktów
- gosia_gosia
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 9 lut 2008, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olesno
- Pomógł: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Odległości punktów
To jest za mało. A zadaniu "nie pisze", że jest tylko jedna możliwość.gosia_gosia pisze:gdy
\(\displaystyle{ 3k-1 +4 k}\)
- gosia_gosia
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 9 lut 2008, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olesno
- Pomógł: 15 razy
Odległości punktów
\(\displaystyle{ 3k-1+4 k \quad k - \frac{3}{2}}\)
zatem
\(\displaystyle{ k R \ bez \ -\frac{3}{2}}\)
innej możliwości się nie dopatrzyłam
zatem
\(\displaystyle{ k R \ bez \ -\frac{3}{2}}\)
innej możliwości się nie dopatrzyłam
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Odległości punktów
Koleżanka wykluczyła możliwość, że B jest środkiem odcinka AC. Pozostają: C jest środkiem AB i...?
- gosia_gosia
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 9 lut 2008, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olesno
- Pomógł: 15 razy
Odległości punktów
a no prawda poszłam na łatwiznę i założyłam, że punkty leżą tylko w kolejności ABC
w takim razie
\(\displaystyle{ k R \ bez \ \{ -\frac{3}{2} , \frac{2}{5} , \frac{5}{4} \}}\)
Jeśli znowu się nie pomyliłam
w takim razie
\(\displaystyle{ k R \ bez \ \{ -\frac{3}{2} , \frac{2}{5} , \frac{5}{4} \}}\)
Jeśli znowu się nie pomyliłam
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Odległości punktów
No i teraz wszystko dobrze.gosia_gosia pisze:Jeśli znowu się nie pomyliłam
Przydałoby się na początku kilka słow wprowadzenia. Np. Udowodnę przeciwstawne; pokażę, że żaden z punktów nie może należeć do odcinka, którego końcami są pozostałe punkty.
Inaczej niektórzy z czytelników mogą "zachodzić w głowę" skąd się to wzięło?