Działania na wektorach
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 13:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 14 razy
Działania na wektorach
Udowodnij, ze jeśli w czworokącie ABCD punkty M i N są środkami przekątnych AC i BD, to \(\displaystyle{ wektor MN= \frac{1}{2} (wektor AB + wektor CD )}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Działania na wektorach
M srodek BD, N srodek AC. to
\(\displaystyle{ \vec MN= \vec MB + \vec BA + \vec AN}\)
\(\displaystyle{ \vec MN= \vec MD + \vec DC + \vec CN}\)
\(\displaystyle{ \vec MN= \vec MB + \vec BA + \vec AN}\)
\(\displaystyle{ \vec MN= \vec MD + \vec DC + \vec CN}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Działania na wektorach
reguła \(\displaystyle{ \vec XY = \vec XZ + \vec ZY}\),
a .... \(\displaystyle{ \vec MD + \vec MB = \vec 0}\),
i \(\displaystyle{ \vec AN + \vec CN = \vec 0}\),
a .... \(\displaystyle{ \vec MD + \vec MB = \vec 0}\),
i \(\displaystyle{ \vec AN + \vec CN = \vec 0}\),