Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Post autor: MakCis »

Znając współrzędne trójkąta ABC A=(-4, 3), B=(4, -1) oraz punkt przecięcia jego wysokości P=(3, 3) wyznacz współrzędne wierzchołka C.

Co powinienem zrobić?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Post autor: mol_ksiazkowy »

Prosta \(\displaystyle{ AB}\) ma równanie, \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x +1}\), a wiec wysokosc opuszczona na bok \(\displaystyle{ AB}\) ma postac \(\displaystyle{ y=2x-3}\). Punkt P lezy na niej . a dalej to juz łatwo...
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Post autor: MakCis »

No właśnie do tego doszedłem. To akurat potrafiłem zrobić, ale co dalej? Mam rozwiązać układ równań, składający sięe z tych dwóch funkcji?
Horsemen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Woj. Lubelskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Post autor: Horsemen »

masz może do tego zadania odpowiedź bo zrobiłem je ale nie wiem czy dobrze i nie chcę cię wprowadzać w błąd jak coś.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Post autor: MakCis »

C=(4,5)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Post autor: mol_ksiazkowy »

Równanie prostej AP: y=3, a wiec, prosta BC jest równoległa
do osi Y, tj odcieta C wynosi 4, -tak jak B
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Post autor: MakCis »

No tak ale jak to algebraicznie wyliczyć?
Horsemen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 11 gru 2007, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Woj. Lubelskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Znaleźć wierzchołek trójkąta.

Post autor: Horsemen »

pr.AB: x+2y-2=0 a wektor PC ma współrzędne [x-3, 2x-6] i wektor ten jest prostopadły do prostej AB więc korzystamy teraz ze stwierdzenia: wektora prostopadłego do prostej. zatem x-3=1 i z tego wychodzi x=4
ODPOWIEDZ