zadanie wyciagniete z podrecznika kielbasy, z dzialu geometria analityczna
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2 + y^2 + 2x = m^2 - 1 \\ x^2 + y^2 - 4x - 8y = m^2 + 2m - 19 \end{cases}}\)
dla jakiego m układ ma dokładnie jedno rozwiazanie.
Równanie z geometrii analitycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Równanie z geometrii analitycznej
Po przekształecniu masz układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+1)^{2}+y^{2}=m^{2} \\ (x-2)^{2}+(y-4)^{2}=(m+1)^{2} \end{cases}}\)
Pierwsze równanie opisuje okrąg o promieniu r=m i środku \(\displaystyle{ S_{1}=(-1,0)}\), drugie okrąg o promieniu R=m+1 i środku \(\displaystyle{ S_{2}=(2,4)}\).
Układ ma jedno rozwiązanie, gdy te okręgi są styczne, czyli gdy \(\displaystyle{ R+r=|S_{1}S_{2}|}\) albo gdy \(\displaystyle{ |R-r|=|S_{1}S_{2}|}\), \(\displaystyle{ |S_{1}S_{2}|=5}\), czyli \(\displaystyle{ m+m+1=5, m=2}\), drugie równanie bedzie sprzeczne.
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+1)^{2}+y^{2}=m^{2} \\ (x-2)^{2}+(y-4)^{2}=(m+1)^{2} \end{cases}}\)
Pierwsze równanie opisuje okrąg o promieniu r=m i środku \(\displaystyle{ S_{1}=(-1,0)}\), drugie okrąg o promieniu R=m+1 i środku \(\displaystyle{ S_{2}=(2,4)}\).
Układ ma jedno rozwiązanie, gdy te okręgi są styczne, czyli gdy \(\displaystyle{ R+r=|S_{1}S_{2}|}\) albo gdy \(\displaystyle{ |R-r|=|S_{1}S_{2}|}\), \(\displaystyle{ |S_{1}S_{2}|=5}\), czyli \(\displaystyle{ m+m+1=5, m=2}\), drugie równanie bedzie sprzeczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 8 wrz 2007, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy