Zbior punktow plaszczyzny rownoodleglych od okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Zbior punktow plaszczyzny rownoodleglych od okregu

Post autor: kuch2r »

Znalezc zbior punktow plaszczyzny OXY równoodleglych od okregu \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\) i od prostej \(\displaystyle{ y-2=0}\).
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Zbior punktow plaszczyzny rownoodleglych od okregu

Post autor: W_Zygmunt »


Odległość punktu P od okręgu jest równa odległości od środka, minus promień.
\(\displaystyle{ 2 - y\,=\,\sqrt{ x^{2} + y^{2} } - 1}\)
ODPOWIEDZ