okrąg

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
husky11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 mar 2008, o 17:14
Płeć: Kobieta

okrąg

Post autor: husky11 »

Dane są trzy punkty p=(1,3), q=(-1,2), r=(-2,-5). Znaleźć okrąg przechodzący przez te punkty.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

okrąg

Post autor: Kartezjusz »

Piszesz trzykrotnie ogólne równanie okręgu wstawiasz do każdego z nich po punkcie i rozwiązujesz układ równań z trzema niewiadomymi,który łatwo się rozwiązuje( odjęcie równań stronami),ale trzeba się narobić
husky11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 mar 2008, o 17:14
Płeć: Kobieta

okrąg

Post autor: husky11 »

No tak, ale wychodzi jakieś a z parametrem b. Czyli mam określić sobie b i przez to wyznaczyć a?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

okrąg

Post autor: Kartezjusz »

Nie powinno.Niewiadomymi są :a,b,r.Odejmujesz parami
ODPOWIEDZ