długości przekątnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

długości przekątnych

Post autor: jackow005 »

WITAJCIE!

bardzo proszę o pomoc w zadanku:

W kwadracie \(\displaystyle{ P,Q,R,S}\) o boku długości \(\displaystyle{ 1}\). Na boku \(\displaystyle{ PS}\)wybrano punkty \(\displaystyle{ Z}\) i \(\displaystyle{ W}\), zaś na boku \(\displaystyle{ QR}\) punkty \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) tak, żę \(\displaystyle{ PW|=|QX|= \frac{1}{5}}\),\(\displaystyle{ |SZ|=|RY|= \frac{1}{3}}\). Przez te punkty \(\displaystyle{ Z}\) i \(\displaystyle{ Q}\), \(\displaystyle{ S}\)i\(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ W}\) i \(\displaystyle{ R}\) oraz \(\displaystyle{ Y}\) i \(\displaystyle{ P}\) poprowadzono proste, które przecięły się w punktach \(\displaystyle{ A,B,C,D}\). Oblicz długości przekątnych czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\)
piotrusgit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2008, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: przed kompa
Pomógł: 1 raz

długości przekątnych

Post autor: piotrusgit »

wprowadx sobie dane do ukłdu współżednych czyli niech np
\(\displaystyle{ P=(0,0); Q=(1,0); R=(1,1); S=(0,1)}\)
itd...
następnie obliczasz równania tych prostych, i liczysz odległości między ich przecięciami
ODPOWIEDZ