Oblicz długości przekątnych...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

Oblicz długości przekątnych...

Post autor: jackow005 »

WITAJCIE!

bardzo proszę o pomoc w zadanku:

W kwadracie \(\displaystyle{ P,Q,R,S}\) o boku długości \(\displaystyle{ 1}\). Na boku \(\displaystyle{ PS}\)wybrano punkty \(\displaystyle{ Z}\) i \(\displaystyle{ W}\), zaś na boku \(\displaystyle{ QR}\) punkty \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) tak, żę \(\displaystyle{ PW|=|QX|= \frac{1}{5}}\),\(\displaystyle{ |SZ|=|RY|= \frac{1}{3}}\). Przez te punkty \(\displaystyle{ Z}\) i \(\displaystyle{ Q}\), \(\displaystyle{ S}\)i\(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ W}\) i \(\displaystyle{ R}\) oraz \(\displaystyle{ Y}\) i \(\displaystyle{ P}\) poprowadzono proste, które przecięły się w punktach \(\displaystyle{ A,B,C,D}\). Oblicz długości przekątnych czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\)
ODPOWIEDZ