Powierzchnia kuli -> objętość kuli.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
berol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 mar 2008, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 4 razy

Powierzchnia kuli -> objętość kuli.

Post autor: berol »

Witam mam problem z zadaniem.
Powierzchnia kuli jest równa \(\displaystyle{ 16\pi cm^2}\). Oblicz objętość tej kuli.
Jak je wykonać, z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 mar 2008, o 19:47 przez berol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Powierzchnia kuli -> objętość kuli.

Post autor: dabros »

\(\displaystyle{ S=4\pi R^{2} =16 \pi \\ R=2 \\ V=\frac{4}{3} \pi R^{3} \\ V=\frac{32}{3} \pi}\)
ODPOWIEDZ