Witam ! Wychodzi mi co innego niż w odpowiedziach więc liczę na jakąś korektę z waszej strony...
Zadanie:
Dane są dwa wierzchołki A(9, -1) i B(-7, 3) prostokąta ABCD oraz punkt E(4, -4) należący do boku CD.
a) Wyznacz równanie prostej zawierającej bok CD - to zrobiłem dobrze i wyszło \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{4}x-3}\)
b) Oblicz współrzędne wierzchołka C - i tu zaczęły się problemy... Najpierw znalazłem równanie prostej prostopadełj do prostej AB przechodzącej przez punkt A. Otrzymane równanie prostej prostopadłej : \(\displaystyle{ y=4x-37}\) Następnie znalazłem punkt przecięcia prostej prostopadłej z prostą DC, chcąc tym samym znaleźć wierzchołek C niestety moje wynik odbiegają od tych z odpowiedziami....
Za pomoc z góry dziękuje +
Współrzędne czwartego wierzchołka (prostokąt)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 09:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
Współrzędne czwartego wierzchołka (prostokąt)
pomysł jest dobry. obie potrzebne proste też wyznaczyłeś dobrze. punkt ich przecięcia ma współrzędne (8,-5). jeśli odpowiedź jest inna to pewnie jest jakiś błąd w tej odpowiedzi w której sprawdzasz
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nikad
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
Współrzędne czwartego wierzchołka (prostokąt)
dobrze myslales. Ale ja zrobilem to inaczej.
Wyznaczylem rowanie prostej BC= 4x+31
majac twoja wylicozna prosta(spr oczywisice) CD= 1/4x-3
Teraz w klamerke i wyliczyc xy wychodz 8, -5
moge to ladnie rozpisac jesli chcesz
Wyznaczylem rowanie prostej BC= 4x+31
majac twoja wylicozna prosta(spr oczywisice) CD= 1/4x-3
Teraz w klamerke i wyliczyc xy wychodz 8, -5
moge to ladnie rozpisac jesli chcesz
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 1 raz
Współrzędne czwartego wierzchołka (prostokąt)
No to się zgadza... a w odpowiedziach dali (-8, -1)...
(Matematyka - próbne arkusz maturalne. Elżbieta Świda OE )
Dziękuje bardzo i wesołych świąt przy okazji
(Matematyka - próbne arkusz maturalne. Elżbieta Świda OE )
Dziękuje bardzo i wesołych świąt przy okazji
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RR
- Podziękował: 19 razy
Współrzędne czwartego wierzchołka (prostokąt)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=- \frac{1}{4}x-3 / 16 \\y=4x+31\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 16y=-4x-48\\y=4x+31\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 17y=-17}\)
\(\displaystyle{ y=-1}\)
\(\displaystyle{ -1=4x+32}\)
\(\displaystyle{ -32=4x}\)
\(\displaystyle{ x=-8}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-8\\y=-1\end{cases}}\)
Nie wiem skąd Wam wychodzi 8 i -5. Mi wyszło zgodnie z odpowiedziami. Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \begin{cases} 16y=-4x-48\\y=4x+31\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 17y=-17}\)
\(\displaystyle{ y=-1}\)
\(\displaystyle{ -1=4x+32}\)
\(\displaystyle{ -32=4x}\)
\(\displaystyle{ x=-8}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-8\\y=-1\end{cases}}\)
Nie wiem skąd Wam wychodzi 8 i -5. Mi wyszło zgodnie z odpowiedziami. Pozdrawiam