Pole figury ograniczonej prostą o równaniu y=-3x-2 oraz osiami układu jest równe:
A.-3
B.2/3
C.-2/3
D.-1,5
Pole figury ograniczonej prostą
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Pole figury ograniczonej prostą
najpierw policzymy punkt przecięcia z osią y oraz z osią x. wiadomo że jest to odpowiednio dla y a potem dla x =0.
\(\displaystyle{ 0=-3x-2}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ B=(- \frac{2}{3},0)}\)
\(\displaystyle{ y=-3 0 -2}\)
\(\displaystyle{ y=-2}\)
\(\displaystyle{ A=(0,-2)}\)
\(\displaystyle{ P _{AOB} = \frac{|AO| |BO|}{2}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ 0=-3x-2}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ B=(- \frac{2}{3},0)}\)
\(\displaystyle{ y=-3 0 -2}\)
\(\displaystyle{ y=-2}\)
\(\displaystyle{ A=(0,-2)}\)
\(\displaystyle{ P _{AOB} = \frac{|AO| |BO|}{2}= \frac{2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2008, o 18:43 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 mar 2008, o 16:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecinek
- Podziękował: 1 raz
Pole figury ograniczonej prostą
Ale wiesz co Ci powiem ze pani sie pomyliła i napisała to zadanie 2 razy i w tym 2 razie nie ma tego wariantu powtarzają się tylko -1,5 i -3