[zadanie] geometria analityczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
benny123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 cze 2005, o 12:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 13 razy

[zadanie] geometria analityczna

Post autor: benny123 »

Dane są wektory: a=[k,m], b=[1,m+2], c=[1-k,2]. Wiedząc że \(\displaystyle{ a\circ b = -4}\) i \(\displaystyle{ c\circ b = 5}\) wyznaczyć k i m.

[Edit: olazola] No i przy założeniu, że to jest iloczyn skalarny poprawiłam.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

[zadanie] geometria analityczna

Post autor: arigo »

zakladam ze chodzi Ci o iloczyn skalarny
poprostu rozpisujesz te zaleznosci wg wzoru na iloczyn skalarny 2 wektorow w geometrii analitycznej i masz 2 rownania i 2 niewiadome m i k
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

[zadanie] geometria analityczna

Post autor: Lady Tilly »

Nie mam pojęcia czy jest to stare zadanie czy nie ale wydaje mi się, że skoro było pisane 20 czerwca to dla mnie nie jest to bardzo odległy termin. Poza tym sprawia mi przyjemność gdy mogę coś podpowiedzieć. W tym zadaniu korzystając z iloczynu skalarnego rzeczywiści powstaje Ci układ równań postaci:
k+m(m+2)=-4
1-k+2(m+2)=5
z tego k=2m i m�+4m+4=0 jest to równanie kwadratowe, które ma jedno rozwiązanie
m=-2 a w związku z tym k=-4
ODPOWIEDZ