Wykaż, że trójkąt o danych wierzchołkach jest rozwarto
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 cze 2005, o 12:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 13 razy
Wykaż, że trójkąt o danych wierzchołkach jest rozwarto
Wykaż, że trójkąt o wierzcholkach A(-2,1), B(5,4) C(0.3) jest rozwartokątny, a następnie oblicz jego pole
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wykaż, że trójkąt o danych wierzchołkach jest rozwarto
Ze wzoru na odległość w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^2}\) obliczysz sobie długość boków.
Przez a,b,c oznacze boki trójkąta.
Trójkąt jest rozwartokątny, jeśli \(\displaystyle{ a^2+b^2}\)
Przez a,b,c oznacze boki trójkąta.
Trójkąt jest rozwartokątny, jeśli \(\displaystyle{ a^2+b^2}\)
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Wykaż, że trójkąt o danych wierzchołkach jest rozwarto
Inaczej, jeśli już mamy wyliczone długości boków, to kąta rozwartego możemy spodziewać się naprzeciwko najdłuższego boku, następnie stosujemy tw. cosinusów, jeśli cosinus kąta będzie liczbą dodatnią, to kąt jest ostry, ujemną kąt rozwarty, równy zero - kąt prosty.
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Wykaż, że trójkąt o danych wierzchołkach jest rozwarto
majac dane wspolrzędne punktow pole najprosciej wyliczyc jako wyznacznik
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2} | ft[\begin{array}{ccc}1&1&1\\x_1&x_2&x_3\\y_1&y_2&y_3\end{array}\right] |}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2} | ft[\begin{array}{ccc}1&1&1\\x_1&x_2&x_3\\y_1&y_2&y_3\end{array}\right] |}\)