jak to sie robi? czy jest na to jakis wzor? czyt. na dlugosc boku w ukladzie wspolrzednych
bede wdzieczny za kazda odpowiedz bo nie moge tego nigdzie znalezc;/
obliczanie dlugosci bokow w ukladzie wspolrzednych?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
obliczanie dlugosci bokow w ukladzie wspolrzednych?
Jeżeli masz dane współrzędne wierzchołków wielokąta, to możesz skorzystać ze wzoru na odległość w n-wymiarowej przestrzeni euklidesowej:
\(\displaystyle{ x=(x_1,x_2,\ldots ,x_n)}\), \(\displaystyle{ y=(y_1,y_2,\ldots , y_n)}\).
\(\displaystyle{ \large d(x,y)=\sqrt{\sum_{i=1}^n (x_i-y_i)^2}}\).
Dla w dwuwymiarowej przestrzeni e. wzór ten przyjmuje postac:
\(\displaystyle{ d(x,y)=\sqrt{(x_1-y_1)^2+(x_2-y_2)^2}}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ x=(x_1,x_2,\ldots ,x_n)}\), \(\displaystyle{ y=(y_1,y_2,\ldots , y_n)}\).
\(\displaystyle{ \large d(x,y)=\sqrt{\sum_{i=1}^n (x_i-y_i)^2}}\).
Dla w dwuwymiarowej przestrzeni e. wzór ten przyjmuje postac:
\(\displaystyle{ d(x,y)=\sqrt{(x_1-y_1)^2+(x_2-y_2)^2}}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki