Dla jakich wartości a i b równania prostych: \(\displaystyle{ -2x - y + b = 0}\) oraz \(\displaystyle{ ax-2y-5=0}\) przedstawiają:
a) różne proste równoległe,
b) proste pokrywające się,
c) proste przecinające się?
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się do tego zabrać? Bo ja przykładowo punkt a) rozumiem tak:
Proste równoległe mamy wtedy gdy jest tem sm współczynnik kierunkowy. A więc w naszym przypadku będzie to -2. W odpowiedziach jest inaczej :/
Dla jakich wartości a i b równania prostych są...:
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Dla jakich wartości a i b równania prostych są...:
\(\displaystyle{ y=-2x+b}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{a}{2} \cdot x - \frac{5}{2}}\)
warunek punktu:
a -> \(\displaystyle{ \frac{a}{2} = -2}\) oraz \(\displaystyle{ b \neq - \frac{5}{2}}\)
b -> \(\displaystyle{ \frac{a}{2} = -2}\) oraz \(\displaystyle{ b = - \frac{5}{2}}\)
c -> układ równań na górze ma rozwiązanie.
\(\displaystyle{ y= \frac{a}{2} \cdot x - \frac{5}{2}}\)
warunek punktu:
a -> \(\displaystyle{ \frac{a}{2} = -2}\) oraz \(\displaystyle{ b \neq - \frac{5}{2}}\)
b -> \(\displaystyle{ \frac{a}{2} = -2}\) oraz \(\displaystyle{ b = - \frac{5}{2}}\)
c -> układ równań na górze ma rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Dla jakich wartości a i b równania prostych są...:
pierwsza prosta to \(\displaystyle{ y=-2x+b}\)
druga prosta to \(\displaystyle{ y=\frac{a}{2}x-\frac{5}{2}}\)
a) aby były równoległe to współczynniki przy x musą być takie same
b) aby były pokrywające sie to wszystkie współczynniku muszą być takie same
c) proste maja punkt wspólny czyli wystarczy rozwiazac równanie \(\displaystyle{ \frac{a}{2}x-\frac{5}{2}=-2x+b}\)
druga prosta to \(\displaystyle{ y=\frac{a}{2}x-\frac{5}{2}}\)
a) aby były równoległe to współczynniki przy x musą być takie same
b) aby były pokrywające sie to wszystkie współczynniku muszą być takie same
c) proste maja punkt wspólny czyli wystarczy rozwiazac równanie \(\displaystyle{ \frac{a}{2}x-\frac{5}{2}=-2x+b}\)