dany jest trojkat
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czaplice
dany jest trojkat
dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-1,0) B=(3, 0) C=(2, \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ) wyznacz kąty trójkąta ABC.[/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
dany jest trojkat
\(\displaystyle{ tg A = \frac{ \sqrt{3} }{3}gosiaczek0076 pisze:dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(-1,0) B=(3, 0) C=(2, \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ) wyznacz kąty trójkąta ABC.[/latex]
tg B = \sqrt{3} \\
B = 60^o \\
A = 30^o}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sphericalangle C = 90^o}\)