dane są punkty A=(-13, -16), B=(-4, -2) C=(4, 10).
znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej BC i przechodzącej przez punkt A
znajdź równanie prostej prostopadłej
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czaplice
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 12:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
znajdź równanie prostej prostopadłej
prosta BC
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2=-4a + b\\ 10 = 4a + b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{3}{2}x + 4}\)
prostopadla
\(\displaystyle{ a_{1} * a = -1}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = - \frac{2}{3}}\)
przez punkt A \(\displaystyle{ -16=-13* -\frac{2}{3} + b}\)
\(\displaystyle{ b = -24 \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{2}{3}x -24 \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2=-4a + b\\ 10 = 4a + b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{3}{2}x + 4}\)
prostopadla
\(\displaystyle{ a_{1} * a = -1}\)
\(\displaystyle{ a_{1} = - \frac{2}{3}}\)
przez punkt A \(\displaystyle{ -16=-13* -\frac{2}{3} + b}\)
\(\displaystyle{ b = -24 \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ y = -\frac{2}{3}x -24 \frac{2}{3}}\)