1. Tworząca stożka o długości 12cm. jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego stożka.
2. Oblicz objętość i pole pow. całkowitej stokżka którego pole podstawy jest równe 36 pi cm kwadratowych, a kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni.
3. Trójkąt prostokątny o polu 2pierwiastki z trzech cm wadratowych i kącie ostrym alfa =30 stopni obraca się dookoła krótszej przyprostokątnej. Oblicz objętość i pole pow. całkowitej powstałej figury.
[sorry że pisałam znaki słownie, ale jeszcze się nie połapałam na tym forum ]
Zadania na stożek. (3)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Zadania na stożek. (3)
Nie wiem czy odpowiednio trafiłaś z działem
ZAD.1.
\(\displaystyle{ \sin 30^{\circ}= \frac{H}{12} H=6}\) oraz \(\displaystyle{ \tan 30^{\circ}=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}= \pi r l=72 \sqrt{3}\pi \\
V= \frac{\pi r^2 H}{3}=216 \p}\)
ZAD.1.
\(\displaystyle{ \sin 30^{\circ}= \frac{H}{12} H=6}\) oraz \(\displaystyle{ \tan 30^{\circ}=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{b}= \pi r l=72 \sqrt{3}\pi \\
V= \frac{\pi r^2 H}{3}=216 \p}\)