Wyznaczyc wektor

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
szyms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 lis 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyc wektor

Post autor: szyms »

Zad.
Wektorem jednostkowym nazywamy wektor, ktorego dlugosc jest rowna 1. Wyznacz wspolrzedne wektora jednostkowego \(\displaystyle{ \vec b}\) rownoleglego do wektora \(\displaystyle{ \vec a =[-6,8]}\), o zwrocie przeciwnym do \(\displaystyle{ \vec a}\).

Z gory dzieki.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Wyznaczyc wektor

Post autor: JankoS »

szyms pisze:Zad.
Wektorem jednostkowym nazywamy wektor, ktorego dlugosc jest rowna 1. Wyznacz wspolrzedne wektora jednostkowego \(\displaystyle{ \vec b}\) rownoleglego do wektora \(\displaystyle{ \vec a =[-6,8]}\), o zwrocie przeciwnym do \(\displaystyle{ \vec a}\).

Z gory dzieki.
\(\displaystyle{ \vec a =[-6,8]=\frac {1}{10}[-0,6, \quad 0,8] b=[0,6, \quad -0,8]}\).
ODPOWIEDZ