Witam mam zadanie ktorego nie moge ruszyc nie wiem poprostu jak sie do niego zabrac z innymi prostrzymi nie mialem problemu.
A oto ono:
Wiadomo, że \(\displaystyle{ \vec{|a|}=2}\), \(\displaystyle{ \vec{|b|}= 3}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{b}=-4}\). Oblicz:
a) \(\displaystyle{ (\vec{a}+\vec{2b})\circ(\vec{b}-\vec{3a})}\)
b) \(\displaystyle{ (\vec{2a}-\vec{3b})\circ(\vec{\tfrac{1}{2}b}+\vec{3a})}\)
Czekam na informacje i z góry dziekuje za pomoc.
Pzdr.
iloczyn skalarny wektorów
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
iloczyn skalarny wektorów
a)
\(\displaystyle{ (\vec{a}+\vec{2b})\circ(\vec{b}-\vec{3a}) = \vec{a}\circ\vec{b} - 3(\vec{a})^2+2(\vec{b})^2-6\vec{a}\circ\vec{b} = -5\vec{a}\circ\vec{b} + 3|\vec{a}|^2+2|\vec{b}|^2 = \\
-5 (-4) - 3 2^2 + 2 3^2 = 20 - 12 + 18 = 26}\)
b)
\(\displaystyle{ (\vec{2a}-\vec{3b})\circ(\vec{\tfrac{1}{2}b}+\vec{3a}) = \vec{a} \circ \vec{b} +6(\vec{a})^2-\tfrac{3}{2}(\vec{b})^2-9\vec{a}\circ\vec{b} = -8 \vec{a}\circ\vec{b}+6|\vec{a}|^2-\tfrac{3}{2}|\vec{b}|^2 = -8 (-4) + 6 2^2 - \tfrac{3}{2} 3^2 = 32 + 24 - \tfrac{27}{2} = 42\tfrac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ (\vec{a}+\vec{2b})\circ(\vec{b}-\vec{3a}) = \vec{a}\circ\vec{b} - 3(\vec{a})^2+2(\vec{b})^2-6\vec{a}\circ\vec{b} = -5\vec{a}\circ\vec{b} + 3|\vec{a}|^2+2|\vec{b}|^2 = \\
-5 (-4) - 3 2^2 + 2 3^2 = 20 - 12 + 18 = 26}\)
b)
\(\displaystyle{ (\vec{2a}-\vec{3b})\circ(\vec{\tfrac{1}{2}b}+\vec{3a}) = \vec{a} \circ \vec{b} +6(\vec{a})^2-\tfrac{3}{2}(\vec{b})^2-9\vec{a}\circ\vec{b} = -8 \vec{a}\circ\vec{b}+6|\vec{a}|^2-\tfrac{3}{2}|\vec{b}|^2 = -8 (-4) + 6 2^2 - \tfrac{3}{2} 3^2 = 32 + 24 - \tfrac{27}{2} = 42\tfrac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 11 lis 2008, o 12:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
iloczyn skalarny wektorów
a móglby ktoś mi pomóc z takim podpunktem zachodujac długości wektorów które podał mój poprzednik:
c)\(\displaystyle{ (\frac{1}{4} \vec{a} +3\vec{b})\circ ( \frac{1}{2} \vec{b}+3\vec{a})}\)
d)\(\displaystyle{ (4\vec{a}+3\vec{b})\circ (4\vec{a}+3\vec{b})}\)
proszę o pomoc
c)\(\displaystyle{ (\frac{1}{4} \vec{a} +3\vec{b})\circ ( \frac{1}{2} \vec{b}+3\vec{a})}\)
d)\(\displaystyle{ (4\vec{a}+3\vec{b})\circ (4\vec{a}+3\vec{b})}\)
proszę o pomoc