wartość parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 gru 2006, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: białystok
- Podziękował: 1 raz
wartość parametru
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ \gamma}\) proste wyznaczone przez pary punktów (1,0) ; (0,1) oraz (2,1) ; (1,\(\displaystyle{ \gamma}\)) nie są równoległe?? W tych przypadkach wyznacz współrzędne ich punktów przecięcia.
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
wartość parametru
pierwsza prosta ma wzór \(\displaystyle{ y=-x+1}\)
druga niech bedzie \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
podstawiając wsp. mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1=2a+b \\ \gamma =a+b \end{cases}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=1- \gamma}\)
proste nie są równoległe czyli
\(\displaystyle{ 1- \gamma -1}\)
\(\displaystyle{ \gamma 2}\)
ponadto
\(\displaystyle{ b=2 \gamma -1}\)
teraz punkt wspólny
mamy układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x+1 \\ y=(1-\gamma)x + (2\gamma -1) \end{cases}}\)
rozwiązując ten układ dostaniesz wynik
druga niech bedzie \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
podstawiając wsp. mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1=2a+b \\ \gamma =a+b \end{cases}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a=1- \gamma}\)
proste nie są równoległe czyli
\(\displaystyle{ 1- \gamma -1}\)
\(\displaystyle{ \gamma 2}\)
ponadto
\(\displaystyle{ b=2 \gamma -1}\)
teraz punkt wspólny
mamy układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=-x+1 \\ y=(1-\gamma)x + (2\gamma -1) \end{cases}}\)
rozwiązując ten układ dostaniesz wynik