Równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kaasik:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 9 mar 2008, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Pomógł: 3 razy

Równanie prostej

Post autor: kaasik:) »

Dana jest funkcja f(x)= 1/x . Wyznacz równanie prostej y=ax+b (a 0). która z wykresem funkcji ma tylko jeden punkt wspólny A=(2, 1/2).
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Równanie prostej

Post autor: Szemek »

do wyboru, do koloru
wystarczyło poszukać:
1 -> https://matematyka.pl/62000.htm
2 -> https://matematyka.pl/62148.htm
ODPOWIEDZ