zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
z podanego nizej równania nalezy obliczyc dla jakiego a rownanie jest prawdziewe
\(\displaystyle{ (x-a)^2 +(y+2a)^2 =a+4}\)
zaczełem je robic ale same sprzeczne rzeczy mi wychodzą, prosił bym o pomoc kogoś kto by potrafił to rozwiązać, z góry dziękuje za pomoc
\(\displaystyle{ (x-a)^2 +(y+2a)^2 =a+4}\)
zaczełem je robic ale same sprzeczne rzeczy mi wychodzą, prosił bym o pomoc kogoś kto by potrafił to rozwiązać, z góry dziękuje za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
no to tego tez doszedłem i wiem ze a musi byc wieksze lub rowne -4, ale to chbyba jeszcze za mało aby to zadanie było do konca rozwiązane, mogła byś mi dalej pomóc??
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
Bardzo Ci się spieszy? Bo wracam koło 21 i wtedy mogę się nad nim zastanowić. Chyba, że ktos wczesniej do niego przysiądzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
do jutra bym musiał mniec zrobone, dziekuje za fatyge, poczekam do 21:)
[ Dodano: Wto Cze 14, 2005 8:05 pm ]
przepraszam ale nie podałem jednego najwazniejszego faktu
(x-a) � +(y+2a) � =a+4
to rówanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
[ Dodano: Wto Cze 14, 2005 8:05 pm ]
przepraszam ale nie podałem jednego najwazniejszego faktu
(x-a) � +(y+2a) � =a+4
to rówanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
jak prawa strona jest rowna zero. wtedy rownanie bedzie przedstawiac punkt. jak R>0 to okrag, a jak R
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
no tak , czyli rozwiązaniem tego równania jest liczba -4?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
Tak, g już to napisal...
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
dziękuje wam wszystkim za pomoc, pierwszy raz kozystałem z tego forum i widze ze sa tu ludzie którzy naprawde potrafią pomóc, dziękuje wam:)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
Przepraszamy za wprowadzenie w błąd, ale nasz okrąg musi być styczny do osi OX, więc:
\(\displaystyle{ a>-4\wedge |2a|=\sqrt{a+4}}\).
Ostatnia równość wynika z tego, że by okrąg był styczny do osi OX odległość od tej osi musi być równa wartości bezwzględnej drugiej współrzędnej środka.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ a>-4\wedge |2a|=\sqrt{a+4}}\).
Ostatnia równość wynika z tego, że by okrąg był styczny do osi OX odległość od tej osi musi być równa wartości bezwzględnej drugiej współrzędnej środka.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
rozwiazanie to nie jest samo x tylko para (x,y). to ty nie wprowadzaj w blad. jak jest zbiorem pustym to jest zero rozwiazan. jak jest punktem to jest jedno. jak jest okregiem to jest nieskonczenie wiele. a kiedy jest czym to juz pisalem.
nie sluchaj go, ma byc zdegenerowany do punktu a nie styczny do OX :J
nie sluchaj go, ma byc zdegenerowany do punktu a nie styczny do OX :J
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
nie, ja juz sie sam pogubiłem, a=-4?? to wtedy ile bedzie sie równało x i y??
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
x=-4 i y=8. zauwaz, ze kwadraty sa zawsze nieujemne, wiec zeby suma dwoch byla rowna zero to kazdy z nich musi byc rowny zero.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 9 razy
zadanie z równaniem podobnym do równania okręgu
teraz to juz wszystko jasne, wielkie dzieki:) moge sie odwdzieczyc jedynie punktem - pomógł:) wielkie dzięki:) teraz to wydaje sie takie łatwe:) dlaczego ja na to wczesniej nie wpadłem:D