jak byście zrobili takie zadanie?
Punkty A=(4,-3) oraz B=(10,6) sa wierzchołkami prostokąta ABCD, a prosta 3x-2y+8=0 zawiera bok CD.
a).wyznacz równanie prostej AD
b).oblicz współrzędne punktu D
c).oblicz pole ABCD
Dzieki za wszystko:)
Geometria analityczna - obliczanie pola prostokąta !
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Geometria analityczna - obliczanie pola prostokąta !
Napisz sobie równania prostych prostopadłych do danej prostej przechodzących odpowiednio przez punkty A i B, wyznaczysz punkty przecięcia z tą prostą - to będą brakujące wierzchołki naszego prostokąta. Dalej to już z górki:)
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Geometria analityczna - obliczanie pola prostokąta !
Jeśli nic nie pomieszałam to punkt C=(4,10), punkt D=(-2,1) teraz wystarczy, że obliczysz odległość AD i AB i obliczysz pole prostokąta.