Oblicz długość wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
maatyss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 lis 2007, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Podziękował: 23 razy

Oblicz długość wektora

Post autor: maatyss »

Oblicz długość wektora \(\displaystyle{ \vec{p} = 3 \vec{a} - 2 \vec{b}}\)
\(\displaystyle{ gdy}\) \(\displaystyle{ \left| \vec{a} \right| = 2 ft| \vec{b} \right| = 3}\) \(\displaystyle{ oraz
kat
miedzy}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}}\)i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) \(\displaystyle{ = 60^{\circ }}\)


Dzięki za pomoc....
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Oblicz długość wektora

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ | \vec{p}|^2= \vec{p}\circ \vec{p}=(3 \vec{a}-2 \vec{b})^2=9 \vec{a}\circ \vec{a}-12 \vec{a}\circ \vec{b}+4 \vec{b}\circ \vec{b}= \\ =9| \vec{a}|^2-12| \vec{a}| | \vec{b}|cos60^0+4| \vec{b}|^2=9 4-12 2 3 \frac{1}{2}+4 9=36 \\ | \vec{p}|=\sqrt{36}=6}\)
ODPOWIEDZ