Zad.
Na proste y - x - 1 = 0 znalzc punkt A taki, by pole trojkata o wierzcholkach A, B=(4,-1), C=(4,3) bylo rowne 2.
Bede wdzieczny za podpowiedz.
Punkt do znalezienia
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Punkt do znalezienia
\(\displaystyle{ y - x - 1 = 0 \\
y=x+1}\)
\(\displaystyle{ A(x_A;x_A+1)}\)
\(\displaystyle{ P_{{\Delta}{ABC}}=\frac{1}{2}|d(\vec{BA},\vec{BC})|=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{ccc}x_{A}-x_{B}&y_{A}-y_{B}\\x_{C}-x_{A}&y_{C}-y_{A}\end{array}\right|| = \\
= \frac{1}{2}|\frac{ }{ } (x_{A}-x_{B})(y_{C}-y_{A})-(y_{A}-y_{B})(x_{C}-x_{A})\frac{ }{ }|}\)
teraz tylko wystarczy odpowiednio podstawić i wyliczyć
y=x+1}\)
\(\displaystyle{ A(x_A;x_A+1)}\)
\(\displaystyle{ P_{{\Delta}{ABC}}=\frac{1}{2}|d(\vec{BA},\vec{BC})|=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{ccc}x_{A}-x_{B}&y_{A}-y_{B}\\x_{C}-x_{A}&y_{C}-y_{A}\end{array}\right|| = \\
= \frac{1}{2}|\frac{ }{ } (x_{A}-x_{B})(y_{C}-y_{A})-(y_{A}-y_{B})(x_{C}-x_{A})\frac{ }{ }|}\)
teraz tylko wystarczy odpowiednio podstawić i wyliczyć