Kat miedzy wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
szyms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 28 lis 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 1 raz

Kat miedzy wektorami

Post autor: szyms »

Zad.
Obliczyc kat wiedzy wektorami \(\displaystyle{ \vec a}\) i \(\displaystyle{ \vec b}\) jesli wiadomo, ze wektory \(\displaystyle{ \vec u=\vec-a+\vec4b}\) i \(\displaystyle{ \vec v=\vec3a+\vec2b}\) sa prostopadle oraz \(\displaystyle{ \vec |a| =\vec |b|=1.}\)


Z gory wielkie dzieki.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Kat miedzy wektorami

Post autor: kujdak »

\(\displaystyle{ \vec{u} \circ \vec{v}=|\vec{u}| |\vec{v}| cos }\)
gdzie: \(\displaystyle{ \vec{u} \circ \vec{v}=u_{x}v_{x}+u_{y}v_{y}}\)

chyba tak
ODPOWIEDZ