Oblicz odległości prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 24 razy
Oblicz odległości prostych
Oblicz odległości prostych:
a) 3x + 2y - 6=0 i 3x + 2y + 18=0
Pomocy.
Z góry dzięki za pomoc!!
a) 3x + 2y - 6=0 i 3x + 2y + 18=0
Pomocy.
Z góry dzięki za pomoc!!
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Oblicz odległości prostych
wzór na odległość pomiędzy prostymi równoległymi dla prostych w postaci ogólnej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
Oblicz odległości prostych
Odległością między prostymi równoległymi nazywamy długość odcinka prostopadłego do obu prostych, o końcach leżących na tych prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 24 razy
Oblicz odległości prostych
Mógłbyś pod literki podstawić cyfry, bo za bardzo nie wiem które A i B wstawić do mianownika.Szemek pisze:wzór na odległość pomiędzy prostymi równoległymi dla prostych w postaci ogólnej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{|C_1-C_2|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 24 razy
Oblicz odległości prostych
Dzięki, punkty poleciały!!
Mam jeszcze jeden podpkt taki że A i B w wzorach prostych są różne a mianowicie:
c) y=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x}\) + 5 i x - 2y + 8 =0
czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x}\) - y + 5 =0 i x - 2y + 8=0
I jak teraz to rozwiązać ??
Mam jeszcze jeden podpkt taki że A i B w wzorach prostych są różne a mianowicie:
c) y=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x}\) + 5 i x - 2y + 8 =0
czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x}\) - y + 5 =0 i x - 2y + 8=0
I jak teraz to rozwiązać ??