Oblicz odległość punktu P od danej prostej:
a) P=(1,3) ; 5x - 2y - 3=0
Co mam robić po kolei ?
Odległość punktu od danej prostej
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Odległość punktu od danej prostej
\(\displaystyle{ P=(x_{p},y_{p})}\)
\(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
odległość \(\displaystyle{ d}\) punktu \(\displaystyle{ P}\) od danej prostej:
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_{p}+By_{p}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
po kolei wstawiasz dane do wzoru i obliczasz odległość
\(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)
odległość \(\displaystyle{ d}\) punktu \(\displaystyle{ P}\) od danej prostej:
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_{p}+By_{p}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
po kolei wstawiasz dane do wzoru i obliczasz odległość
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 24 razy
Odległość punktu od danej prostej
zrobiłem według twojego sposobu i wyszło mi
d=\(\displaystyle{ \frac{-4}{3 \sqrt{3} }}\)
dobrze ?
d=\(\displaystyle{ \frac{-4}{3 \sqrt{3} }}\)
dobrze ?
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Odległość punktu od danej prostej
no nie do końca wyszła ci ujemna odległość, bo zapomniałeś o module w liczniku. a w mianowniku to niewiem jak ci 27 wyszło pod pierwiastkiem
\(\displaystyle{ d=\frac{4}{\sqrt{29}}}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{4}{\sqrt{29}}}\)