równanie okręgu, wierzchołki rombu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pawel89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2 lut 2008, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5 razy

równanie okręgu, wierzchołki rombu

Post autor: pawel89 »

Witam. Mam do zrobienia 2 zadania z geometrii analitycznej.
1. Napisz rownanie okręgu przechodzącego prze początek układu wspólrzednych i stycznego do prostych \(\displaystyle{ x+2y+9=0}\) oraz \(\displaystyle{ 2x-y-2=0}\)

2.Na okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=8}\) opisano romb o polu \(\displaystyle{ 33\frac{1}{3}}\). Dłuższa przekątna zawiera sie w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=x}\). Nalezy obliczyc współrzedne wierzcholków tego rombu
Ostatnio zmieniony 27 lut 2008, o 22:29 przez pawel89, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ