Symetralna boku AB w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rumun1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 24 razy

Symetralna boku AB w trójkącie

Post autor: rumun1990 »

W trójkącie ABC A=(-3,4) B=(9,6) C=(1,-3)
Wyznacz równanie
b) Symetralnej boku AB

I jak mam to zrobić ??
W poprzednich podpkt. zadania obliczyłem wzór prostej AB: \(\displaystyle{ y= \frac{1}{6} x + 4\frac{1}{3}}\)

Co dalej powinienem robić by wyznaczyć tą symetralną ?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Symetralna boku AB w trójkącie

Post autor: Szemek »

potrzebne Ci współrzędne środka odcinka AB

symetralna to prostopadła do odcinka AB przechodząca przez jego środek
rumun1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 24 razy

Symetralna boku AB w trójkącie

Post autor: rumun1990 »

Dzięki obliczyłem to ze wzoru na środek odcinka

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ