Dla jakich m równanie opisuje okrąg?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
askasid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 1 lut 2007, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 17 razy

Dla jakich m równanie opisuje okrąg?

Post autor: askasid »

Proszę o pomoc:
Zad 1.
Dane są dwa równania pierwsze \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}-2mx-6y+9=0}\) i
drugie \(\displaystyle{ (x+1)^{2}+ (y-1)^{2}=5}\)
a)Dla jakich m rówananie pierwsze opisuje okrąg? Podaj współrzędne środka i długośc promienia okręgu.
b)Dla m=1 wyznacz algebraicznie wspłrzędne punktów wspólnych obu okręgów.

Zad 2.
Długość y jednej z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu r=2 jest funkcją x długości drugiej przyprostokątnej. Określ tę funkcję wzorem.[/latex]
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Dla jakich m równanie opisuje okrąg?

Post autor: soku11 »

1.
a)
\(\displaystyle{ x^2-2mx+y^2-6y+9=0\\
(x-m)^2-m^2+(y-3)^2=0\\
(x-m)^2+(y-3)^2=m^2\\
S=(m,3)\ \ r=|m|}\)


POZDRO
askasid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 1 lut 2007, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 17 razy

Dla jakich m równanie opisuje okrąg?

Post autor: askasid »

Dziękujęsoku11. czy ktoś spojrzeć na drugie zadanie?
ODPOWIEDZ