wektor

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 paź 2007, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

wektor

Post autor: tomek11 »

wektor b jest rownoległy do wektora a=[-4;3]. wiedzac ze |b|=10. wyznacz wspolrzedne wektora b.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wektor

Post autor: mat1989 »

skorzystać ze wzoru na długość wektora i z warunku równoległości wektorów, czyli iloczyn skalarny np.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wektor

Post autor: JankoS »

tomek11 pisze:wektor b jest rownoległy do wektora a=[-4;3]. wiedzac ze |b|=10. wyznacz wspolrzedne wektora b.
Niech \(\displaystyle{ b=[x,y].}\) Wektory są równoległe, więc \(\displaystyle{ (*) \ \frac{x}{-4}=\frac{y}{3}.}\) Z warunku na długość \(\displaystyle{ (**) \ \sqrt{x ^{2}+y ^{2}}=10.}\) Rozwiązuję układ (*) i (**) i mam cztery rozwiązania.
ODPOWIEDZ