Punkty wspólne prostej z okręgiem?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Bewotyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 maja 2005, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z domu
Podziękował: 1 raz

Punkty wspólne prostej z okręgiem?

Post autor: Bewotyk »

Dla jakich wartości m prosta y=mx+3 ma conajwyżej 1pkt wspólny z okręgiem \(\displaystyle{ (x-1)^2+y^2=9}\)
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Punkty wspólne prostej z okręgiem?

Post autor: abrasax »

wskazówka:
skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej. Punktem jest środek okręgu, a odległość powinna być równa promieniowi okręgu.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Punkty wspólne prostej z okręgiem?

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ (x-1)^2+(mx+3)^2=9\\x^2-2x+1+m^2x^2+9+6mx=9\\x^2+m^2x^2-2x+6mx+1=0\\(m^2+1)x^2-(2-6m)x+1=0\\ \Delta=32m^2-24m\\ 32m^2-24m\leq 0\\m(32m-24)\leq 0\\m }\)
ODPOWIEDZ