trójkąt, równanie symetralnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 5 razy
trójkąt, równanie symetralnej.
Witam
pisze w zwiazku z takim zadaniem:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz punkty.
\(\displaystyle{ A=( \frac{2}{3} a ; - \frac{2}{3} a ) B=(- \frac{a}{3}; a), C=(-a; \frac{a}{3})[\tex] gdzie a = ft| \frac{ 3^2{}+ \sqrt{25} }{ \sqrt[3]{125} - (2 \sqrt{3})^2{}} \right|-8}\). Narysuj trojkąt ABC. Napisz równanie prostej, która dzieli ten trójkąt na dwie figury przystające.
Według moich obliczeń ten trójkąt jest równoboczny. Jaka bedzie funkcja tej prostej?
Punisher
Poprawiłem temat,
Piotrek89
pisze w zwiazku z takim zadaniem:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz punkty.
\(\displaystyle{ A=( \frac{2}{3} a ; - \frac{2}{3} a ) B=(- \frac{a}{3}; a), C=(-a; \frac{a}{3})[\tex] gdzie a = ft| \frac{ 3^2{}+ \sqrt{25} }{ \sqrt[3]{125} - (2 \sqrt{3})^2{}} \right|-8}\). Narysuj trojkąt ABC. Napisz równanie prostej, która dzieli ten trójkąt na dwie figury przystające.
Według moich obliczeń ten trójkąt jest równoboczny. Jaka bedzie funkcja tej prostej?
Punisher
Poprawiłem temat,
Piotrek89
Ostatnio zmieniony 23 lut 2008, o 16:04 przez punisher199, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
trójkąt, równanie symetralnej.
jeśli faktycznie wychodzi równoboczny to znajdź środek boku, np AB i napisz prostą przechodzącą przez ten środek i wierzchołek C.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 5 razy
trójkąt, równanie symetralnej.
to wiem ale czy moge zrobic cos takiego ze narysuje po prostu wysokosc dzielaca ten bok na 2 (po prostu kat prosty) i do niej funkcje napisac? bo dlugosc AB to \(\displaystyle{ 4 \sqrt{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 5 razy
trójkąt, równanie symetralnej.
Czy mogę narysowac wysokośc tego trójkąta, dzielącą ten trójkąt na 2 trójkąty przystajace poczym ją przedłużyc i na podstawie tej prostej napisac funkcję?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
trójkąt, równanie symetralnej.
kompletnie nie mam pojęcia co ty rozumiesz pod wyrażeniem "napisać funkcję".punisher199 pisze:na podstawie tej prostej napisac funkcję
Masz przecież dwa punkty (wierzchołek i środek przeciwległego boku) więc co Ci jest jeszcze potrzebne do napisania równania prostej? Oczywiście wysokość tego trójkąta zawiera się w tej prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 5 razy
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
trójkąt, równanie symetralnej.
po moich przeliczeniach ten trójkąt nie jest równoboczny...
ta prosta to : y=-x
ta prosta to : y=-x