Wyznacz współrzędne wierzchołka.
Wyznacz współrzędne wierzchołka.
Dane są dwa wierzchołki trójkąta A=(-3;5), B=(4;-1). Wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc, że leży on na prostej y=3x+2 i pole trójkąta jest równe P=12.
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołka.
współrzędne wierzchołka C możnemy opisać jako xC=x, oraz yC=3x+2
i teraz najłatwiej chyba skorzystać ze wzoru wyznacznikowego wektorów na pole trójkąta, a więc policzyć wyznacznik 2 wektorów wychodzących z jednego wierzchołka trójkąta.
Można ewentualnie zaleźć równanie prostej AB i wysokość trójkąta będzie równa odległości C od tej prostej, a potem P=|AB|*h czyli właśnie ta wysokość.
i teraz najłatwiej chyba skorzystać ze wzoru wyznacznikowego wektorów na pole trójkąta, a więc policzyć wyznacznik 2 wektorów wychodzących z jednego wierzchołka trójkąta.
Można ewentualnie zaleźć równanie prostej AB i wysokość trójkąta będzie równa odległości C od tej prostej, a potem P=|AB|*h czyli właśnie ta wysokość.