Dla jakich wartości parametru a proste:
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
Dla jakich wartości parametru a proste:
Dla jakich wartości parametru a proste: ax+y+2=0 i x-2ay+1=0 przcinają się w 2 ćw. Układu Współrzędnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Dla jakich wartości parametru a proste:
Szukam współrzędnych pinktu przecięcia prostych. Rpzwiązuję układJarTSW pisze:Dla jakich wartości parametru a proste: ax+y+2=0 i x-2ay+1=0 przcinają się w 2 ćw. Układu Współrzędnych.
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax+y+2=0\\x-2ay+1=0\end{cases} \begin{cases} y=-ax-2\\x+2a ^{2}x-4a ^{2}+1=0\end{cases} \begin{cases} x=\frac{4a ^{2}-1}{1+2a ^{2}}\\y=-a\frac{4a ^{2}-1}{1+2a ^{2}}-2\end{cases}.}\)
W "póllitrówce" ma być \(\displaystyle{ x0,}\) a więc trzeba rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{4a ^{2}-1}{1+2a ^{2}}0\end{cases}.}\)