1) Dany jest punkt \(\displaystyle{ A=(-1,2)}\). Znajdź równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość początku układu współrzędnych od tej prostej jest równa 1.
2) Przez początek układu współrzędnych oraz przez punkt \(\displaystyle{ A=(1,3)}\) przechodzą dwie proste równoległe. Znajdż równania tych prostych wiedząc, że odległość między nimi jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
odległość od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
odległość od prostej
1)
\(\displaystyle{ y - 2 = a(x+1)}\)
\(\displaystyle{ -ax+y-a-2=0}\)
\(\displaystyle{ d = \frac { ft| Ax_{0} + By_{y} + C \right| }{ \sqrt{A^2 + B^2} }}\)
\(\displaystyle{ d = \frac { ft| -ax+y-a-2 \right|}{ \sqrt{a^2 + 1}}}\)
\(\displaystyle{ \frac { ft| -a-2 \right|}{ \sqrt{a^2 + 1}} = 1}\)
\(\displaystyle{ \left| -a-2 \right| = \sqrt{a^2 + 1}}\)
\(\displaystyle{ a=-\frac {3}{4}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{3}{4}x+y-\frac{11}{4}=0}\)
[ Dodano: 22 Lutego 2008, 21:10 ]
2)
\(\displaystyle{ y-3=a(x-1)}\)
\(\displaystyle{ -ax + y +a - 3=0}\)
\(\displaystyle{ y=ax}\)
\(\displaystyle{ -ax + y =0}\)
\(\displaystyle{ d= \frac { ft| C_{1} - C_{2} \right| }{ A^2 + B^2}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5}= \frac { ft| a-3 \right| }{ \sqrt{ a^2 + 1}}}\)
\(\displaystyle{ a=-2 a=\frac{1}{2}}\)
ODP:
-2x+y+5=0 i -2x+y=0 lub 0,5x+y-2,5=0 i -0,5x+y=0
\(\displaystyle{ y - 2 = a(x+1)}\)
\(\displaystyle{ -ax+y-a-2=0}\)
\(\displaystyle{ d = \frac { ft| Ax_{0} + By_{y} + C \right| }{ \sqrt{A^2 + B^2} }}\)
\(\displaystyle{ d = \frac { ft| -ax+y-a-2 \right|}{ \sqrt{a^2 + 1}}}\)
\(\displaystyle{ \frac { ft| -a-2 \right|}{ \sqrt{a^2 + 1}} = 1}\)
\(\displaystyle{ \left| -a-2 \right| = \sqrt{a^2 + 1}}\)
\(\displaystyle{ a=-\frac {3}{4}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{3}{4}x+y-\frac{11}{4}=0}\)
[ Dodano: 22 Lutego 2008, 21:10 ]
2)
\(\displaystyle{ y-3=a(x-1)}\)
\(\displaystyle{ -ax + y +a - 3=0}\)
\(\displaystyle{ y=ax}\)
\(\displaystyle{ -ax + y =0}\)
\(\displaystyle{ d= \frac { ft| C_{1} - C_{2} \right| }{ A^2 + B^2}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5}= \frac { ft| a-3 \right| }{ \sqrt{ a^2 + 1}}}\)
\(\displaystyle{ a=-2 a=\frac{1}{2}}\)
ODP:
-2x+y+5=0 i -2x+y=0 lub 0,5x+y-2,5=0 i -0,5x+y=0