rozkład na składowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
qaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
Podziękował: 311 razy
Pomógł: 5 razy

rozkład na składowe

Post autor: qaz »

Wektor \(\displaystyle{ \vec a=-5j}\) rozłożyć na składowe: prostopadłą i równoległą do prostej nachylonej pod kątem \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\) do osi OX. Wyliczyć długości obu składowych.
Nie wiem jak to zrobić, gdyby ktoś mógł pomóc ...
Awatar użytkownika
SławomirS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 9 lut 2008, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

rozkład na składowe

Post autor: SławomirS »

Narysuj sobie układ współrzędnych (oxy) oraz tą prostą. Ponieważ masz dany kąt między prostą, a osią iksów to znasz współczynnik kierunkowy prostej wynoszący tanges tego kąta. Wektor a który podałeś to wekto skierowany pionowo w dół o długości 5 jednostek. (punkt zaczepienia w środku układu) Jak sobie to narysujesz to wyznaczenie składowych jest czystą geometrią.
Awatar użytkownika
qaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
Podziękował: 311 razy
Pomógł: 5 razy

rozkład na składowe

Post autor: qaz »

a moge prosic o rozwiazanie, bo naprawde mam problem i dziekuje za dotychczasowe wskazowki.
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

rozkład na składowe

Post autor: Kris-0 »

Zamieszczam rysunek: (kliknij aby powiększyć)
AU
AU
85cdeb50b72ab642m.jpg (3.03 KiB) Przejrzano 204 razy
[/url]
Jak już znajdziesz długość wektorów, które zaznaczyłem na czarno to bez problemu znajdziesz ich składowe wzdłuż osi x i y.
Awatar użytkownika
qaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
Podziękował: 311 razy
Pomógł: 5 razy

rozkład na składowe

Post autor: qaz »

a to te długości to nie jest już odpowiedź do zadania? Bo nie wiem co z tym dalej zrobić, długości mam.
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

rozkład na składowe

Post autor: Kris-0 »

Dobrze, czyli masz te długości. Teraz załóżmy, że rozpatrujemy wektor, którego koniec jest umieszczony w IV ćwiartce.
Kąt między tym wektorem a osią x wynosi 60 stopni. Oznaczmy ten wektor jako \(\displaystyle{ \vec{h}}\) a jego długość \(\displaystyle{ h}\). Wektor ten możemy rozłożyć na składowe równoległe do osi y i x
Znów funkcje trygonometryczne:
\(\displaystyle{ \frac{h_x}{h}=\cos 60^{\circ}\Rightarrow h_x=h\cos 60^{\circ} \\ \frac{h_y}{h}=\sin^{\circ}\Rightarrow h_y=h\sin 60^{\circ}}\)
Czyli ostatecznie \(\displaystyle{ \vec{h}=|h\cos 60^{\circ}|\vec{i}-|h\sin 60^{\circ}|\vec{j}}\)

Spróbuj analogicznie dla drugiego wektora
Awatar użytkownika
qaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
Podziękował: 311 razy
Pomógł: 5 razy

rozkład na składowe

Post autor: qaz »

dzięki )
ODPOWIEDZ