Wektor \(\displaystyle{ \vec{a}=(6,-4,15)}\) rozłożyć na 2 wektory składowe prostopadły i równoległy do wektora \(\displaystyle{ \vec{b}=(4.0,3)}\)
Jak zrobic to zadanie?
\(\displaystyle{ \vec{\perp}}\) * \(\displaystyle{ \vec{b}}\) = 0
\(\displaystyle{ \vec{\parallel}}\) \(\displaystyle{ \times}\) \(\displaystyle{ \vec{b}}\) = 0
tak ?
i co dalej ??
Składowe prostopadłe i równoległe
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UMK Toruń
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UMK Toruń
- Podziękował: 15 razy
Składowe prostopadłe i równoległe
no znam te wzory i umiem korzystac z wikipedi problem w tym ze tak mi nie wychodzilo...
za to w koncu wyszlo jak skorzystalem z takiego wzoru na skladowa rownolegla:
\(\displaystyle{ \vec{a_{\parallel}} = \frac{\vec{a} \vec{b} }{\vec{b} \vec{b} } \vec{b}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \vec{a_{\perp}} = \vec{a} - \vec{a_{\parallel}}}\)
za to w koncu wyszlo jak skorzystalem z takiego wzoru na skladowa rownolegla:
\(\displaystyle{ \vec{a_{\parallel}} = \frac{\vec{a} \vec{b} }{\vec{b} \vec{b} } \vec{b}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \vec{a_{\perp}} = \vec{a} - \vec{a_{\parallel}}}\)