Znajdź kąt jaki tworzy prosta
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
Znajdź kąt jaki tworzy prosta
Znajdź kąt jaki tworzy prosta \(\displaystyle{ l_{1}:\begin{cases}x=2z-1\\y=-2z+1\end{cases}}\) z prostą przechodzącą przez początek układu współrzędnych i punkt \(\displaystyle{ A(1,-1,1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Znajdź kąt jaki tworzy prosta
Ja bym to kombinowal tak:
\(\displaystyle{ l_1:\begin{cases} x=-1+2t\\y=1-2t\\z=t\end{cases},\ t\in\mathbb{R}\\
l_2:\begin{cases} x=s\\y=-s\\z=s\end{cases},\ s\in\mathbb{R}\\}\)
Mamy wiec odrazu dwa wektory kierunkowe tych prostych:
\(\displaystyle{ \vec{l_1}=[2,-2,1]\\
\vec{l_2}=[1,-1,1]\\}\)
Kat miedzy prostymi bedzie wiec katem miedzy wektorami, ktorego cosinus wyraza sie wzorem:
\(\displaystyle{ \cos\phi=\frac{\vec{l_1}\circ\vec{l_2}}{|\vec{l_1}|\cdot |\vec{l_2}|}=
\frac{2+2+1}{\sqrt{4+4+1}\cdot \sqrt{1+1+1}}=
\frac{5}{3\sqrt{3}}=\frac{5\sqrt{3}}{9}\\
\phi=\arccos\left(\frac{5\sqrt{3}}{9}\right)}\)
Chyba wszystko jest ok. POZDRO
\(\displaystyle{ l_1:\begin{cases} x=-1+2t\\y=1-2t\\z=t\end{cases},\ t\in\mathbb{R}\\
l_2:\begin{cases} x=s\\y=-s\\z=s\end{cases},\ s\in\mathbb{R}\\}\)
Mamy wiec odrazu dwa wektory kierunkowe tych prostych:
\(\displaystyle{ \vec{l_1}=[2,-2,1]\\
\vec{l_2}=[1,-1,1]\\}\)
Kat miedzy prostymi bedzie wiec katem miedzy wektorami, ktorego cosinus wyraza sie wzorem:
\(\displaystyle{ \cos\phi=\frac{\vec{l_1}\circ\vec{l_2}}{|\vec{l_1}|\cdot |\vec{l_2}|}=
\frac{2+2+1}{\sqrt{4+4+1}\cdot \sqrt{1+1+1}}=
\frac{5}{3\sqrt{3}}=\frac{5\sqrt{3}}{9}\\
\phi=\arccos\left(\frac{5\sqrt{3}}{9}\right)}\)
Chyba wszystko jest ok. POZDRO