Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierz.:

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rivfader
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 18 lut 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 4 razy

Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierz.:

Post autor: rivfader »

Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach: A=(1,5), B=(8,2) i C=(9,1). mam takie zadanie i nie umiem rozgryźć żadnego schematu postępowania.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierz.:

Post autor: scyth »

wstaw współrzędne do równania okręgu:
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
rivfader
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 18 lut 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ozimek
Podziękował: 4 razy

Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierz.:

Post autor: rivfader »

dzieki, rozkminilem to zadanie w miedzy czasie innym sposobem. z twierdzenia o okregu opisanym na trojkacie wyznaczylem srodek okregu i znalazlem dlugosc jego promienia. mniej liczenia niz uklad rownan jak proponowales;)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierz.:

Post autor: scyth »

no to super, pewnie tez o takie rozwiazanie autorowi zadania chodziło
ODPOWIEDZ