Wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Olimpia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 lut 2008, o 10:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 5 razy

Wektory

Post autor: Olimpia »

Mam takie zadanie:
Wiedząc, ze wektor a=[4,3,4], a+c=[5,6,7] Obliczyć długość wektora c-a.
Ktoś wie co oznaczaja te 3 współrzędne? bo obawiam sie, ze program nauczania ponadimnazjalnego tego nie obejmuje..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wektory

Post autor: scyth »

są to współrzędne w przestrzeni, tak jak a=(4,3) oznaczałoby wektor na płaszczyźnie o współrzędnych x=4 i y=3.
A co do zadania to wskazówka: c-a=a+c-2a

[ Dodano: 18 Lutego 2008, 12:11 ]
no i długość z twierdzenia pitagorasa - tak, jak na płaszczyźnie (pierwiastek kwadratów współrzędnych)
Olimpia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 lut 2008, o 10:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 5 razy

Wektory

Post autor: Olimpia »

thanks a lot
ODPOWIEDZ