Trapez

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
NuLLsKiLL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 16 sie 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nicość
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

Trapez

Post autor: NuLLsKiLL »

Odcinek o końcach \(\displaystyle{ A=(-5,3), B=(-2,7)}\) jest podstawą trapezu. Druga podstawa jest 3 razy dłuższa od \(\displaystyle{ AB}\) i jej środkiem jest punkt \(\displaystyle{ S=(2,4)}\). Oblicz współrzędne wierzchołków \(\displaystyle{ C, D}\) oraz pole trapezu.
ODPOWIEDZ