Znajdź równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
Znajdź równanie prostej
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt p=(0,0,3) i prostopadłej do wektorów a=[-1,0,2) i b=[2,1,-1]
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 16:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: MEiL PW
- Pomógł: 2 razy
Znajdź równanie prostej
Jezeli dwa wektory nieliniowe sa prostopadle do prostej to iloczyn wektorowy tych wektorow bedzie rownolegly do tej prostej \(\displaystyle{ \vec{c}=\vec{a} \vec{b}=[-2;3;-1].}\)Wspolrzedne punktu i wektora podstawiamy do rownania prostej:
\(\displaystyle{ \frac{x-0}{-2}=\frac{y-0}{3}=\frac{z-3}{-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-0}{-2}=\frac{y-0}{3}=\frac{z-3}{-1}}\)