Trójkąt - wykaż że...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Nuno_Japaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 18 sty 2007, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 4 razy

Trójkąt - wykaż że...

Post autor: Nuno_Japaj »

Kąty trójkąta o bokach a, b, c mają miary:

\(\displaystyle{ \alpha = \frac{\pi}{7}}\), \(\displaystyle{ \beta = \frac{2\pi}{7}}\)

Wykaż, że:

\(\displaystyle{ \frac{1}{a} = \frac{1}{b} + \frac{1}{c}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Trójkąt - wykaż że...

Post autor: »

ODPOWIEDZ