Równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 35 razy
Równanie prostej
Punkty A=(-3,1) i B=(5,3) są symetryczne względem pewnej prostej. Napisz równanie tej prostej.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Równanie prostej
środek odcinka AB \(\displaystyle{ S_{AB}=(1,2)}\)
prosta AB \(\displaystyle{ AB:y=\frac{1}{4}x+\frac{7}{4}}\)
prosta prostopadła do AB i przechodząca przez \(\displaystyle{ S_{AB}}\)
\(\displaystyle{ k:y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ AB \perp k \iff \frac{1}{4} a =-1}\)
\(\displaystyle{ a=-4}\)
\(\displaystyle{ k:y=-4x+b \\
S_{AB} k \\
2=-4+b \\
b=6}\)
szukana prosta
\(\displaystyle{ k:y=-4x+6}\)
prosta AB \(\displaystyle{ AB:y=\frac{1}{4}x+\frac{7}{4}}\)
prosta prostopadła do AB i przechodząca przez \(\displaystyle{ S_{AB}}\)
\(\displaystyle{ k:y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ AB \perp k \iff \frac{1}{4} a =-1}\)
\(\displaystyle{ a=-4}\)
\(\displaystyle{ k:y=-4x+b \\
S_{AB} k \\
2=-4+b \\
b=6}\)
szukana prosta
\(\displaystyle{ k:y=-4x+6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 35 razy