Oblicz pole figury \(\displaystyle{ A\cap B}\), gdzie \(\displaystyle{ A=[(x,y): x,y R, x ^{2} + y ^{2} -4x-2y-4 qslant 0]}\), zaś B jest obrazem zbioru A w przesunięciu równoległym o wektor [-2,2].
Jak będzie wyglądał ten zbiór B? Czy będzie to kwadrat wpisany w ten okrąg przesunięty o wektor [-2,2]?
Oblicz pole figury
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Oblicz pole figury
\(\displaystyle{ x^2-4x+y^2-2y-4\leq 0 \\
(x-2)^2-4+(y-1)^2-1-4\leq 0 \\
(x-2)^2+(y-1)^2\leq 9}\)
\(\displaystyle{ S_a(2,1)}\) oraz \(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ T_{\vec{v}=[-2,2]} S_a(2,1) = S_b(0,3)}\)
\(\displaystyle{ S_b(0,3)}\) oraz \(\displaystyle{ r=3}\)
jak się nie pomyliłem to tak wygląda sprawa
(x-2)^2-4+(y-1)^2-1-4\leq 0 \\
(x-2)^2+(y-1)^2\leq 9}\)
\(\displaystyle{ S_a(2,1)}\) oraz \(\displaystyle{ r=3}\)
\(\displaystyle{ T_{\vec{v}=[-2,2]} S_a(2,1) = S_b(0,3)}\)
\(\displaystyle{ S_b(0,3)}\) oraz \(\displaystyle{ r=3}\)
jak się nie pomyliłem to tak wygląda sprawa
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 09:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
Oblicz pole figury
Narysujcie sobie kwadrat, ktorego dwoma wierzcholkami sa srodki okregow. Dlugosc jego boku to 3. Latwo zauwazyc ze pole szukanej figury to podwojone pole wycinka kola o kacie wpisanym 90 stopni odjac pole kwadratu. Ale to rozwiazanie do zadania, w ktorym w rownaniu okregu na koncu dodajemy 1 a nie odejmujemy 4. Przynajmniej ja sie z takim spotkalem.